Malatya İl Koordinatörlüğü

BÖLGEDE BİRİNCİYİZ


BÖLGEDE BİRİNCİYİZ

IPARD II’nin 2. çağrısı sona erdi. 27 Nisan’da tamamlanan proje başvurularını değerlendiren ve projeler hakkında bilgiler veren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Malatya İl Koordinatörü Murat TUNÇ, önemli açıklamalarda bulundu. IPARD II’nin 2. Çağrısının sona erdiğini ve proje sayısının 100 civarında olduğunu dile getiren TKDK Malatya İl Koordinatörü Murat Tunç, “Hem hayvancılık hem diğer projelerde olsun Türkiye'de ilk 5, bölgemizde ise ilk sırada yer almaktayız” dedi.



100 CİVARINDA PROJE ALDIK

IPARD II’nin II. çağrısının 27 Nisan itibariyle tamamlandığını ifade eden Tunç, projeleri teslim aldıklarını söyledi. Projelerin çeşitliliğinin kendileri için önemli olduğunu belirten Tunç, “Teslim aldığımız projeler hayvancılık ve 302 programındaki yöresel ürünlerle birlikte aldığımız toplam proje sayımız 100 civarında oldu. Bu anlamda hem hayvancılık hem diğer projeler olsun Türkiye'de ilk 5, bölgemizde ise ilk sırada yer almaktayız. Proje yaparken projelerin çeşitliliği bizim için önemli. Bu dönem seracılık projesi aldık. Malatya'da seracılık yapacağız” dedi.

IPARD I'DE EN FAZLA TAVUKÇULUK DESTEKLENMİŞTİ

Malatya’nın hayvancılığın üssü olacağını dile getiren Tunç, “Malatya'da IPARD I projesinde en fazla tavukçuluk projesi desteklenmişti.  Hayvancılıkla ilgili proje sayısı yok denecek kadar azdı. IPARD II çağrısında en çok önemsediğimiz hayvancılıkla ilgili projeler. Hamdolsun biz bu dönem 43 tane hayvancılıkla ilgili proje aldık. Süt Üreten Tarımsal İşletmeler kapsamında 13 proje, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler kapsamında 28 proje, Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler kapsamında 2 proje olmak üzere toplam 43 proje aldık.

TKDK’nın amaçlarından birisi de Malatya bölgesini bölgede hayvancılık üssü yapmak, Malatya’yı hayvancılıkta söz sahibi bir merkez haline getirmek ve yan sanayileri ile birlikte bunu hayata geçirmektir. Sadece hayvancılık değil yan sanayileri ile birlikte bunu hayata geçirmek istiyoruz. Bu düşünce kısmen gerçekleşiyor herhalde bir 2 çağrıya kadar Malatya bu anlamda hayvancılık anlamında doğunun üstü olacak inşallah diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Tunç, “Ayrıca bu dönem ilçeler bazında da tespit ve değerlendirme yapıyoruz. İlçeleri kendi içerisinde belli bir noktada geliştirmeyi düşünüyoruz. Arapgir’de bir süt işletmesi 15 tonluk süt işletmesi projesi hazırlayıp hayata getirebiliriz. Çünkü Arapgir’le ilgili ciddi bir küçükbaş hayvan sirkülâsyonu var. Oradaki sütleri alıp bu süt işlemesinde işlersek üretilecek ürünler Arapgir markasıyla markalaştırabiliriz. Bunu da hayata geçirilmesi lazım. Böyle bir projemiz oradaki küçükbaş hayvancılığın geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.

MALATYA'YA 50 MİLYON TL CİVARI DEV YATIRIM

TUNÇ; "Başvuru sahipleriyle beraber inşallah bütün projelerimizi hayata geçirebilirsek, toplamda yaklaşık 100 proje ile 100 milyon TL üzeri yatırım için 50 milyon TL’ye yakın hibe desteği verileceğiz. Bu tutarların Malatya ekonomisi için çok büyük bir yatırım.Yatırımların Malatya’ya hayırlı olmasını diliyorum. ” ifadelerini kullandı.
Cimer