Malatya İl Koordinatörlüğü

TKDK Malatya İl Koordinatörlüğü potansiyel başvuru sahiplerine yönelik örnek işletme gezisi düzenledi


28.07.2015/ Malatya İl koordinatörlüğü tanıtım çalışmaları kapsamında Kurumumuz desteklerinden yararlanarak kurulmuş, Malatya İli Akçadağ ilçesinde bulunan ve 250 büyükbaş hayvan kapasiteli Dutpınar kırmızı et üretim tesisini potansiyel başvuru sahipleri ile birlikte ziyaret etti. 28.07.2015 salı günü gerçekleşen ziyarette, İl Koordinatörlüğü yerinde kontrol uzmanlarından Haydar Albayrak, potansiyel başvuru sahiplerine uyulması gereken minimum kriterler, hayvan refahı, gübre yönetimi ve AB standartları hakkında bilgi verdi.
İşletmede yapılan gezinin ardından potansiyel başvuru sahipleriyle yapılan görüşmeye katılarak, TKDK ve et hayvancılığı hakkında görüşlerini paylaşan Dutpınar İşletmesi Müdürü Mehmet Öner, “Hali hazırda süt üretimine yönelik mevcut tesislerimizde AB standartlarına uygun biçimde süt hayvancılığı yapıyorduk. Ancak mevcut işletmemizde gerçekleşen doğumlar neticesinde üretilen erkek hayvanlar için bir tesise ihtiyacımız vardı. Bununla birlikte ihtiyacımız olan bu tesisi kendi imkânlarımızla yapmamız mali olarak mümkün değildi. Hem yurt içinde hem yurtdışında birçok şehir ve ahırları gezdik, inceledik, ardından TKDK’ın istediği kriterleri, edindiğimiz bu deneyimler ile harmanlayarak tesisimizi TKDK’dan aldığımız % 60 Hibe ile tamamlamış bulunmaktayız. Uruguay’dan ithal ettiğimiz 250 büyükbaş hayvan ile üretime başladık, amacımız yaptığımız bu tesis ile 8 – 10 ay beslediğimiz hayvanları uygun kilolara geldiğinde iç pazara sunmak” olduğunu belirtti.  Yem üretiminin işletme içerisinde hazırlandığını ve et hayvancılığı konusunda en önemli girdi kaleminin yem masrafları olduğunun altını çizen Öner, sözlerine, “ İşletme olarak yaklaşık 4000 dönüm araziye sahibiz, bu arazilerde yaptığımız yem yetiştiriciliği ile yem ihtiyacımızın % 75’ini karşılamaktayız. Geri kalan yem ihtiyacımızı ise Konya gibi bazı illerden satın alım yapacağız. Yem ihtiyacının işletmede karşıladığımız için önemli bir girdi masraflarını önemli seviyede düşürdük, dolayısıyla işletmemizin karlılığının artacağını düşünüyoruz.”  şeklinde devam etti.
Yapılan ziyaretin ardından görüşlerini ifade eden potansiyel başvuru sahibi Kenan Özdoğan, uzun zamandır IPARD desteklerinden faydalanarak yapılmış, AB standartlarında bir kırmızı et üretim tesisini ziyaret etmek istediklerini belirterek, “İl Koordinatörlüğünden ve danışman firmalarımızdan bilgiler alıyorduk, ancak aklıma takılan bazı konular bu ziyaret sonrası daha da netleşti, gerçekten harika bir tesis olmuş, bu işletmeyi yapanları ve destek verenleri kutluyorum. Bu ziyaret benim hazırlayacağım proje içinde ilham verici oldu, herkese teşekkür ederim” dedi.
Cimer