Malatya İl Koordinatörlüğü

Eker: “Siz yeter ki proje yapın, TKDK desteğe hazır”


Mersin’de Kurumumuz tarafından sağlanan hibe desteğinden faydalanan işletme sahipleriyle bir araya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kırsal alanlara yatırım yapılmasının önemine değindi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen hibe destekleri hakkında bilgi veren Eker, Türkiye’de 42 vilayette yürütülen Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği ile ortak bir fon havuzu oluşturduklarını ve bu fondan Mersin’deki yatırımcıların da faydalandığını belirterek %65’e kadar hibe imkânının olduğunu söyledi. 2015 yılından sonra destek oranının %70’e çıkacağını da ifade eden Eker, “TKDK, Mersinde şimdiye kadar 76 tane projeye hibe desteği sağladı. Bu tesislerden 3 tanesi süt üreten tarımsal işletme, 29 tanesi et üreten tarımsal işletme, 1 tane süt işleme fabrikası, 8 tane meyve sebze işleme deposu ve soğuk hava deposu, 1 tane su ürünleri işenmesi, 29 tane çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi, burada arıcılık, tıbbi aromatik bitki üretimi ve süs bitkileri üretimi var, 4 tane yerel ürünler, 1 tane de kırsal turizm tesisi bulunmaktadır. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 85 milyon TL ve bunun 45 milyonunu hibe olarak yatırımcılarımıza verdik. Yatırımcı, en geç 9 ay içerisinde işini bitirmek zorunda. Size soruyorum Allah aşkına söyleyin baba evlada bu kadar hibe verir mi kardeş kardeşe bu kadar hibe verir mi?” dedi. 



Kırsal kalkınmanın 5 amacı 
Bakan Eker, Kırsal kalınmayı beş amaç için hayata geçirdiklerini vurgulayarak bu amaçlarını şöyle sıraladı: İstihdam yaratmak, katma değer üretmek, ürünün değerini arttırmak, gıda sanayi ve tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek ve son olarak yatırımı arttırmak. 

“Siz yeter ki proje yapın, TKDK desteğe hazır” 
Yatırımcılara TKDK’nın vermiş olduğu hibelerden istifade edilmesini tavsiye eden Eker, “76 proje ile kalmayın 776’ya çıkın. Mersin her şeyin en güzeline layık. Siz çeşitlendirin. süt çiftlikleri yapın, soğuk hava depoları yapın, seralar yapın, ıtri ve tıbbi aromatik bitki üretimi yapın, torosların yaylalarına oteller yapın. TKDK, bunların hepsini destekliyor. Yeter ki gelin yatırım yapın.” dedi.

 

 
 
Cimer