Malatya İl Koordinatörlüğü

TKDK ile Diyarbakır'a Hayat Veren Yatırımlar ve 14.Çağrı Tanıtım Toplantısı


“TKDK ile Diyarbakır'a Hayat Veren Yatırımlar ve 14.Çağrı Tanıtım Toplantısı”, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımlarıyla Diyarbakır’da gerçekleştirilmiştir. 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından organize edilen toplantıya Bakanlarımız Eker ve Yılmaz’ın yanı sıra Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, il milletvekilleri ile çok sayıda bürokrat ve davetli katılmıştır.

 

 
Eker: TKDK ile bölgenin kalkınması için önemli projeler geliştirdik 
Çok uzun süre ihmal edilmiş ve çok acılar çekmiş bölgenin kalkınması için önemli projeler geliştirdiklerini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, “Çatışma ortamına rağmen, bütün tehditlere rağmen, kandan ve gözyaşından beslenen örgütlerin, çetelerin baskılarına rağmen 12 yıldır Diyarbakır'da tarım sektöründe kalkınma sağlamak için aş ve iş üretmek için çaba gösterdiklerini bildiren Eker, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun projeleriyle yüzde 65 oranında hibe desteği veriyoruz.” dedi. 

Eker, Diyarbakır'ın uygulamaya geçirdikleri projelerle tarım ve hayvancılık alanında önemli düzeye ulaştığını belirterek, bölgedeki tarım alanlarının damla ve yağmurlama sulama sistemiyle buluşturulduklarını dile getirdi. 

"Bazıları iş ve aş büyümesin, kan ve gözyaşı artması için uğraşıyor, değişimi dönüşümü engellemeye çalışıyor. Biz onlara inat barışı, istihdamı, işi, aşı ve kalkınmayı bu topraklarda kılmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullanan Eker, şunları söyledi: 

"Türkiye'nin ilk Organize Besi Bölgesi Diyarbakır'da oluşturuldu. Burada 45 tesis verdiğimiz yüzde 50 hibe destekle faaliyete başladı. Başkalarının Türkiye'yi maceraya sürükleme hevesinde olduğu bugünlerde bol keseden vaatlerle insanların zihnini bulandırmaya çalıştırdığı dönemde biz ortaya koyduğumuz eserleri vatandaşlarımıza gösteriyoruz. 7 Haziran'dan sonra bu hizmet, daha güzel adımlarla devam edecektir. Diyarbakırlı çiftçi hükumetlerimiz döneminde 2 milyar 700 milyon hibe desteği aldı." 

2.8 milyon yatırım, 20 bin istihdam 
Üç ildeki 450 köyde uygulanan ve 36 milyon dolar bütçeli "Diyarbakır-Siirt-Batman Kırsal Kalkınma Projesi"nin BM kuruluşları ile Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu tarafından dünyaya örnek proje olarak gösterildiğini söyledi. 

Diyarbakır'a verilen 2 milyar 800 milyon lira tutarındaki yatırım teşvikleri ile 20 bin istihdam sağlandığı belirten Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu yatırımların yüzde 64'ü ve istihdamın yüzde 54'ü son 3 yılda oldu. Son 3 yılda yapılan ondan önceki 9 yılda yapılanın yarısını oluşturuyor. Demek ki Çözüm Süreci çok şeye kadir. Huzur, barış geldiği anda bu bölge çok daha fazla imkândan istifa edecek. 7 Haziran fırsatını iyi değerlendirmemiz lazım. Huzuru, barışa ve istikrara sahip çıkmamız lazım. Huzur sahiplerin eğer oyu ona verirsek yatırımlar öyle bir hız kazanır ki bu bölge Türkiye'nin istihdam ve yatırım merkezi olur.” ifadelerini kullandı 

"Bu çocuklarıma bırakacağım onur belgemdir" 
Diyarbakır'ın ihracatı hükumetimiz sayesinde 39 kat, tarımsal üretim değeri ise 4 kat arttığına vurgu yapan Eker, "Bu aziz şehrin insanlarını yaklaşık 12 yıldır temsil etme gururunu taşıyorum. Bu çocuklarıma bırakacağım en önemli onur belgesidir. Allah'ın izniyle alnımız açık, başımız dik" dedi. 

 

 
Yılmaz: Bölge bambaşka bir çehreye bürünecek 
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise burada yaptığı konuşmada, dünya genelinde tarım sektörünün öneminin giderek arttığını belirterek, Türkiye'nin tarımsal hasıla bakımından Avrupa'da birinci sıraya yükseldiğini söyledi. 

Hükümetin GAP bölgesine yatırım gelmesi için büyük çaba sarf ettiğini vurgulayan Yılmaz, hükümetlerinin GAP illerinin kamu yatırımlarının içindeki payını yüzde 5'ten yüzde 14'e çıkardığını kaydetti. Yenilenen GAP Eylem Planı ile bölgeye 26,8 milyar lira yatırım yapılacağını, bu sayede alt yapıların tamamlanacağını bildiren Yılmaz, kamu, özel sektör yatırımları ve Çözüm Süreci'nin sağlayacağı imkanlarla bölgenin çok farklı hale geleceğine işaret etti. 

"Tek ihtiyacımız olan huzur, birlik ve beraberliktir" 
"Çözüm Süreci sadece siyasi bir süreç değildir, aynı zamanda bir refah sürecidir en büyük teşviktir. Çözüm Süreci, zihinlerde hiçbir soru işareti kalmayacak şekilde sonuçlandığı bir ortamda bölge ekonomisi uçacak, çok farklı yerlere gelecek" diyen Yılmaz, şöyle devam etti: 

"Buralarda herşey var, varlık içerisinde yokluk çekiyoruz. Her türlü potansiyelimiz, genç nüfusumuz, lojistik imkanlarımız var, geniş arazilerimiz var. Tek ihtiyacımız olan huzur ve hedefler konusunda birlik ve beraberliktir. Diyarbakır'ınYüzde 42'si 17 yaşın altında, yaklaşık 700 bin gencimiz var. Bu gençlere iş imkanı oluşturmak için çalışıyoruz." 

 

 
Konuşmaların ardından Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu projelerinden hibe alan Rukiye Sarıgül, Bakanlar Eker ve Yılmaz'a kaşkol hediye etti.
 


Cimer