Malatya İl Koordinatörlüğü

IPARD Yatırımları Finansman Protokolü


IPARD Programdan faydalanacak yatırımcılara ön finansman sağlanması için Kurumumuz tarafından yürütülen ‘Kırsal Kredi Mekanizması’ çalışmaları kapsamında, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TKKMB) ile “IPARD Yatırımları Finansman Protokolü” imzalanmıştır.

İmza töreninde konuşan Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep Nazlı, “Yatırımcılarımızın ön finansman sorununun çözümüne yönelik talepleri doğrultusunda Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile bir protokol imzalayacağız.” ifadelerini kullandı.
 

Çok fazla yatırımcıya ulaşmak istediklerini ve projelerin daha hızlı sonlandırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Nazlı, “TKKMB’nin hem tanıtım ve kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımıza ulaşma gücünden hem de çiftçilerimize sağlayacağı finansman gücünden yararlanmak istiyoruz.” dedi.
 

Tarım sektörünün en büyük örgütü olduklarını söyleyen Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü İrfan Güvendi ise “Amacımız tarım alanına yatırım yapan girişimcilerimizin sürdürülebilirliğini sağlamak. Zaten bu konuda TKDK’nın da 5 yıl işletmeyi takibi söz konusu. TKDK tarafından hayata geçirilen projeler istihdam kaynağı olması yönüyle önemli bir sorunu da çözmüş oluyor.” dedi.

 


 

Hibe TKDK’dan, kredi TKKMB’den

Protokol ile Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı - Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında yatırımcılara hem hibe hem de faiz desteği sağlanacak. Protokol ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilecek hibelerden yararlanan/yararlanacak gerçek ve tüzel kişilere Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılacak ayni ve nakdi kredilere ilişkin usul ve esaslar belirleniyor.

TKDK faydalanıcıları tarafından gerçekleştirilen yatırımların maksimum %65’i Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonundan karşılanıyor. Söz konusu protokol ile yatırımcılara, Kurumumuzun sağlayacağı desteklere ek olarak Tarım Kredi Kooperatiflerinden Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında sıfır veya indirimli faizli kredi kullandırılabilecek. Yatırımcıların Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanabileceği kredi üst limiti ise 10 Milyon TL olacak.

 


 

IPARD yatırımlarına faizsiz kredi imkânı

IPARD Programından faydalanan proje sahiplerinin yatırımlarının sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla tarımsal faaliyetlerinde kullanacağı tarımsal girdiler de Tarım Kredi Kooperatiflerince peşin veya kredili olarak karşılanacak. Tarımsal girdilerin kredili olarak sağlanması durumunda yatırımcı 0 - 7,5 arasında faiz oranlarından yararlanabilecek.
 

Ayrıca bu protokol ile TKDK ve TTKMB, yatırımcıların IPARD Programından nasıl ve neden yararlanması ile ilgili bilgilendirme ve eğitim programı düzenlenmesi konusunda da işbirliği yapacak. İki kurumun ortak amacı AB hibelerinden yatırımcılarımızın maksimum seviyede uygun finansman ile faydalanması olacak.

 

 

Cimer